google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

6 mars 2014

WHO ger nya riktlinjer för sockerintag

Vid WHO's presskonferens igår 5/3 föreslogs ändrade riktlinjer av sockerintag för att göra något åt den eskalerande fetmaepidemin samt dålig tandhälsa.

Socker ska inte utgöra mer än 10% av vårt dagliga energiintag. Nya målet som WHO siktar mot är dock att sänka intaget till 5% av det totala energiintaget, vilket för en vuxen motsvarar ca 25 g socker eller 8 sockerbitar. För ett barn innebär detta ca 12 g socker eller ca 3 teskedar.

Anledningen till att 10%-målet står kvar är för att många länder idag har dubbelt så stort intag och det blir ett orimligt mål för dem att gå ner till 5%. I Sverige ligger vi strax över 10%-målet och bör således föregå med gott exempel och sikta på 5%-målet. Rent krasst, behöver vi halvera vår sockerkonsumtion.

Rekommendationen gäller allt fritt socker dvs tillsatt socker i livsmedel samt naturligt socker som ingår i honung, sirap och fruktjuice.

Detta tål att tänkas på när vi serverar både oss själva, men framför allt våra barn tillbehör som t ex ketchup till middagen. En matsked ketchup innehåller ca 1 tesked socker. Idag får troligtvis många barn i sig hela veckokonsumtionen av socker på lördagar.

Som vanligt opponerar sig många människor till att myndigheter lägger sig i vad vi äter och bör äta. Positivt är dock, tänker jag, att detta på sikt kan leda till att tillsatt socker i livsmedel minskar. Vilket skulle innebära att sockerintaget automatiskt minskade hos befolkningen. Idag är många människor nämligen inte medvetna om hur mycket tillsatt socker de faktiskt får i sig dagligen genom "dolt" socker i livsmedel. Den som är ointresserad kan väl helt enkelt bara stänga öron och ögon och fortsätta äta som den vill, med risk för att belasta samhället med vårdkostnader pga följdsjukdomar som orsakats av för högt sockerintag.

Artikel i DN, SvD, Expressen & Aftonbladet

Läs WHO's förslag här: WHO opens public consultation on draft sugars guideline

Inga kommentarer: