google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

23 mars 2014

Andas rätt

#strongbynature


Kunde inte haft en mer harmonisk vy när vi övade andningsteknik under CrossNature-passet idag.

Kan man ha en bättre träningslokal?

Andas rätt - är det nog ganska få som gör? Vid stress andas man gärna alltför högt upp i bröstkorgen istället för att, som man ska, andas djupt genom näsan och långt ner i magen.





Det finns en mängd hälsovinster med att andas rätt som bland annat:
  • minskad stress
  • lägre blodtryck
  • mindre spänningar i nacke och rygg 
  • bättre sömn
  • bättre matsmältning, lugnare mage 
  • lugnare humör
  • lägre risk för övervikt
  • bättre blodcirkulation
  • mer energi

Här finns massa bra information och tips om varför- och hur man andas rätt: Hälsosidorna

Helgen avslutades som den började, med härlig träning och energiboost i skogen.

22 mars 2014

Härlig start

Det blev en härlig start på helgen med ett morgonpass (eller är det förmiddag kl. 10?)  i form av CrossNature. Massor med benböjhopp som sög gott i ben och rumpa.

Våren hängde helt klart i luften :-)

21 mars 2014

Olika är bra

Idag gick alla familjemedlemmar iväg med aningen annorlunda fötter, för idag är det internationella Downs syndrom-dagen (World Down Syndrome Day) och det uppmärksammas genom att bära udda sockor. Dagen har uppmärksammats sedan år 2006, men erkändes av FN först förra året. Den firas den 21/3 för att uppmärksamma kromosomfelet som ca 130 barn föds med varje år i Sverige. Den 21:a dagen i tredje månaden symboliserar att personer med Downs syndrom har tre (istället för två) kromosomer i det 21:a kromosomparet. Att man bär udda sockor visar att olika och annorlunda är fint och bra!


När vi berättade för döttrarna om dagen och varför de skulle ha udda sockor på sig idag, visste den yngsta tjejen precis vad vi pratade om: "För det har vi pratat om på dagis!". Då blir man varm inombords.

På förskolan arbetar man nämligen efter en "Likabehandlingsplan" med visionen: Att vara en jämlik förskola där alla är lika mycket värda oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund, religion, annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.

20 mars 2014

Fett med fett

Ingen har väl undgått de senaste dagarnas stora (återigen) rubriker om mättat fett?

Nu har man gått igenom tidigare studier där sammanställningen visar att mättat fett inte är orsaken till uppkomst av hjärt- och kärlsjukdomar. Man har alltså gjort en systematisk genomgång av tidigare studier där man vägt samman data från 27 randomiserade kontrollstudier och 32 observationsstudier.

Man menar därmed att det inte finns belägg för det vanliga kostrådet att byta ut mättat fett mot fleromättat.

De främsta källorna till mättat fett är mjölk, grädde, smör, ost, fett kött som korv och bacon och vissa vegetabiliska oljor som t ex kokos- och palmolja.

Studien är intressant, även om den enligt forskarna själva innehåller vissa svagheter, och visar på att mättade fetter inte är en ensam riskfaktor för uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Dock bör man som vanligt, anser jag, tänka på att ha ett "lagom" intag oavsett om det gäller mättat- eller fleromättat fett.

Studien kan läsas här: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis

Kostdoktorn: Mättat fett helt ofarligt...
Dagens Medicin: Rekommendationer om fett kan behöva omvärderas
Expressen: Mättat fett är inte boven....
Aftonbladet: Nu är det fritt fram för smör
SvD: Mättat fett inte så farligt..

15 mars 2014

SPA-kalas


Kan varmt rekommendera SPA som tema för ett 7-årskalas. Det blev ett lugnt och harmoniskt kalas med lugna och glada barn. Massor av tända ljus och tulpanblad som dekoration. Skön wellness-musik till fotbad i balja med lila salt som doftade ljuvligt. Balansbräda, balanskudde, spikmatta och diverse massageprylar var spännande.

Måste erkänna att jag gjorde ett litet test. Brickan som stod framme vid ankomst innehöll tända ljus, tulpanblad, skålar med körsbärstomater, gurk- och morotsstavar samt vindruvor. Förväntade mig någon liten sur kommentar angående innehållet med tanke på att det var grönsaker, på ett kalas. Ingen reaktion alls förutom "åh vad fint ni har gjort" och sedan gick allt åt som smör i solsken. Underbart! Självklart blev det även glass och annat gott. Barnen gick nöjda och glada hem med nymålade naglar och fina hennatatueringar :-)


14 mars 2014

Först fredagsfys sen fredagsmys

Hela 9 km kom man på löprundan idag utan att känna av löparknät, hurraaa! Man närmar sig sakta (väldigt sakta) men säkert halvmaradistans. Kan ha varit de nya skorna, med sina glada färger, som gjorde det. Eller att jag hade ett vulkanskydd på knät.

Ett klassiskt misstag som är bra att tänka på. Om man ska använda något nytt eller förändra något är det ju en fördel om man tar en sak i taget. Det är svårt annars att veta vad som är orsaken till att det, som i det här fallet, kändes bättre. Skorna eller vulkanskyddet?

Bo på landet för att undvika övervikt?

Enligt en artikel i bl a SvD och GP idag har brittiska forskare, i en studie, sett att ju mer omgivna vi är av snabb- och hämtmatsställen, desto mer övervikt. Ju fler snabbmatsställen i din omedelbara närhet dvs. både på på väg till och från arbete samt nära hem och arbete nästan fördubblar risken för övervikt. Ju fler ställen i din närhet, desto mer äter du och desto mer överviktig blir du, enligt forskarna.

I studien ingick 10 452 vuxna britter som fick svara på frågor om bland annat matvanor, därefter kartlades antal hämtmatsrestauranger i närheten av varje enskild person.

Studien bevisar inte direkt att många hämtmatsrestauranger orsakar fetma, men man ser att miljön till och från arbete samt runt arbete och hem har en påverkan.

Bra är alltså att både arbeta och bo på landet för där är det ju oftast lite glesare mellan ställena ;-)

Sedan ska man inte dra alla hämtmatsrestauranter över en kam, anser jag, det börjar faktiskt ploppa upp en hel del ställen med nyttiga alternativ. Och kan de redogöra för vad som finns i hämtmaten så man vet vad man stoppar i sig så är det ju en klar fördel.

Läs studien här: Associations between exposure to takeaway food outlets, takeaway food consumption, and body weight in Cambridgeshire, UK: population based, cross sectional study

12 mars 2014

Bryt vanor med kunskap

Kardemummabulle med ruccola

Nej, det hör inte till vanligheten att jag äter kardemummabulle med ruccola. Benen behövde hur som mjukas upp, efter gårdagens jag vet inte hur många benböjhopp, och på min morgonpromenad idag hade någon slängt in ett bageri mitt i vägen. Det har aldrig legat där förut.....eller? Och idag var en sån där dag då det inte gick att motstå. Men när jag garnerade bullen med lite grön ruccola kändes det genast lite nyttigare ;-) Det är helt ok, någon gång ibland, men det får inte bli någon dålig vana.


DN hade en artikel igår om vikten av kunskap för att kunna bryta dåliga mönster och vanor. Enligt journalisten och författaren Charles Duhigg är det viktigt att förstå hur och varför vanor uppstår för att kunna styra och förändra dem. Försök att lokalisera strukturen som ligger bakom den dåliga vanan och prova dig sedan fram till vad som kan bryta "vanecirkeln". Ju mer vi lär oss om den dåliga vanan, desto lättare blir det att styra över den. Det är så klart inte gjort i en handvändning utan kan ta sin lilla tid.

Men viktigast av allt - du måste tro på att en förändring är möjlig!

11 mars 2014

Syre, energi och glädje

Syre, energi och glädje - det är vad utomhusträning i grupp ger!

Ibland är det motigt att komma iväg, även för någon som vanligtvis gladeligen ger sig iväg och tränar. Det är då man måste plocka fram den där disciplinen som finns hos oss alla, hos vissa mer tillgänglig än hos andra :-)

CrossNature är perfekta träningen för hela kroppen. Det är stor variation i träningen vilket leder till ökad motivation. Och motivation är bästa receptet för att väcka träningslusten till liv.

Sällskap av månen hem
Har ni inte provat - bara gör't!


Kolla in det här, ett toppenkoncept! #levlive.se

Här erbjuds även mammaträning, gravidträning, löparcoaching och                     kostrådgivning.



10 mars 2014

Dieter och hälsohets

DN, DI och SvD skrev för några dagar sedan om de nya resultaten som den 25/2 presenterades av Folkhälsomyndigheten från senaste undersökningen av den nationella folkhälsoenkäten. Statistiken visar att mellan 2004 och 2013 har andelen personer med fetma ökat från 11-14%. Den största ökningen ser man i åldersgruppen 45-64 år. Det är väl inte så farligt tänker säkert många, men faktum är att nästan hälften av alla svenskar idag har övervikt eller fetma. Och om inget händer kommer det, som WHO kallar global fetmaepidemi, troligtvis att fortsätta öka.

Enligt Folkhälsopolitisk rapport 2011 är ohälsosamma matvanor en av de levnadsvanor som främst bidrar till den svenska sjukdomsbördan som kostar samhället ca 51 miljarder kronor varje år, pengar som man skulle kunna lägga på förebyggande insatser. 

Man kan tycka vad man vill om alla dieter och den hälsohets som råder vilket många, som bland annat Mia Skäringer, gör för tillfället. Personligen tror jag inte heller på alla råd om dieter hit och dit. Jag tror på sunt förnuft. Problemet är bara att det är svårt att använda sig av sunt förnuft i valet av hälsosam kost för att skapa goda matvanor idag. Så länge det finns livsmedel till försäljning som innehåller allt möjligt som man inte begriper sig på, kommer problemet att fortsätta är jag rädd.

Men vi (nej, självklart inte alla) behöver uppenbarligen hjälp eftersom problemet inte bara fortsätter, det ökar dessutom. Jag vet inte vad men jag vet att något måste göras.

8 mars 2014

Härliga spontanträning

Underbar dag som bjöd på sol och lite oplanerad träning med tjejerna.

Idag var det svårt att locka med dem på en cykeltur. Men som vanligt, när man överraskar med något nytt, är det jättekul och man vill aldrig åka hem :-)

En BMX-bana var det som gjorde susen idag. För att inte tala om vilken rejält utmanande kuperad löpträning för mig!
                                             

Green coffee - bönextrakt

Fortsätter knapra i mig de här "killarna" för att se om- och vilken effekt de kan tänkas ha.

Själv är bäste dräng, som det ju heter :-)

Just de här kan köpas på Bodystore.com

Det är ett kosttillskott i form av grönt kaffeextrakt som ska ge stöd vid viktminskning bland annat genom att stimulera kroppens fettförbränningsprocess.

En dryg vecka har gått och, jag vet inte om jag inbillar mig men, jag upplever nog att mitt sötsug minskat en aning.

7 mars 2014

Epigenetik och diabetes typ 2

Forskare vid Lunds Universitets Diabetescentrum, har enligt en artikel hos Diabetesportalen, gjort en ny upptäckt vad gäller epigenetik och diabetes typ 2. Det man sett är att människor med diabetes typ 2 har epigenetiska förändringar i arvsmassan som friska människor inte har. Man hittade även ett stort antal gener som till följd av dessa epigenetiska förändringar bidrar till sämre insulinproduktion, vilket innebär att man inte bara har genetisk risk att utveckla diabetes typ 2 utan även epigenetisk. Epigenetiska förändringar uppstår av miljö- och livsstilsfaktorer och påverkar därigenom genernas funktion. Den nya upptäckten förändrar synen på epigenetik i relation till diabetes och medför att man med hjälp av epigenetik kan förklara varför man man blir sjuk. Detta innebär även, menar forskarna, att man i framtiden kan utveckla nya läkemedel i preventivt syfte. Frågan är bara om det helt enkelt inte, vid genetiska anlag, är bättre att se över sin livsstil för att undvika att utveckla sjukdomen istället för att äta mediciner?

Läs mer om epigenetik här.

6 mars 2014

Ovissheten med löparknä



Idag var en sån där bra dag som ingav lite hopp, för en liten stund. Hela 8 km blev löprundan innan det där löparknät gav sig till känna! Två hela kilometer längre än häromdagen. Men när man tänker på att Göteborgsvarvet med sina 21 km närmar sig med stormsteg, då kommer känslan av hopplöshet ikapp istället och det blir lite motigt igen :-/

Det är väl ändå enda nackdelen med fysisk aktivitet, dessa sura skador som man inte får buktmed. Kan ha varit skobytet som hjälpte till idag eller att jag smorde in med lite Voltaren eller förra veckans besök hos en Osteopat för första gången..eller....Det är ju det som problemet, att man inte lyckas hitta orsaken till det hela. Naprapaten säger en sak, kiropraktorn en annan och osteopaten en tredje. Har nog provat de flesta tips, från foam roller till ITB-knäband, jag googlat fram. Och när ena knät börjar kännas bättre, går det över till andra knät.

Vad gör man?

Hur som, på den här bloggen Orka mera! finns en hel del bra tips.

WHO ger nya riktlinjer för sockerintag

Vid WHO's presskonferens igår 5/3 föreslogs ändrade riktlinjer av sockerintag för att göra något åt den eskalerande fetmaepidemin samt dålig tandhälsa.

Socker ska inte utgöra mer än 10% av vårt dagliga energiintag. Nya målet som WHO siktar mot är dock att sänka intaget till 5% av det totala energiintaget, vilket för en vuxen motsvarar ca 25 g socker eller 8 sockerbitar. För ett barn innebär detta ca 12 g socker eller ca 3 teskedar.

Anledningen till att 10%-målet står kvar är för att många länder idag har dubbelt så stort intag och det blir ett orimligt mål för dem att gå ner till 5%. I Sverige ligger vi strax över 10%-målet och bör således föregå med gott exempel och sikta på 5%-målet. Rent krasst, behöver vi halvera vår sockerkonsumtion.

Rekommendationen gäller allt fritt socker dvs tillsatt socker i livsmedel samt naturligt socker som ingår i honung, sirap och fruktjuice.

Detta tål att tänkas på när vi serverar både oss själva, men framför allt våra barn tillbehör som t ex ketchup till middagen. En matsked ketchup innehåller ca 1 tesked socker. Idag får troligtvis många barn i sig hela veckokonsumtionen av socker på lördagar.

Som vanligt opponerar sig många människor till att myndigheter lägger sig i vad vi äter och bör äta. Positivt är dock, tänker jag, att detta på sikt kan leda till att tillsatt socker i livsmedel minskar. Vilket skulle innebära att sockerintaget automatiskt minskade hos befolkningen. Idag är många människor nämligen inte medvetna om hur mycket tillsatt socker de faktiskt får i sig dagligen genom "dolt" socker i livsmedel. Den som är ointresserad kan väl helt enkelt bara stänga öron och ögon och fortsätta äta som den vill, med risk för att belasta samhället med vårdkostnader pga följdsjukdomar som orsakats av för högt sockerintag.

Artikel i DN, SvD, Expressen & Aftonbladet

Läs WHO's förslag här: WHO opens public consultation on draft sugars guideline

5 mars 2014

Fuck Cancer..igen...och igen


Idag skulle min storasyster fyllt 49 år och förmodligen redan nu, ett år innan, börjat förbereda den stora 50-årsfesten. För sådan var hon 

Jag önskar att vi alla, sjukdomsdrabbade som nära och kära, kunde få slippa detta elände.

Alla bidrag, stora som små, hjälper forskningen framåt: # Cancerfonden

Cancerfonden på FB

Kött och protein

Grisknorr...yummie!
Då var det dax för lite nya forskningsrön igen i dagens SvD och DN med rubriker som "Kött fyrdubblar cancerrisk".

Den amerikanska forskaren och professorn Valter Longo vid USC Longevity Institute har i studien följt kostvanorna hos 6000 amerikanska män under 20 år.

Det man i studien kommit fram till är att för mycket proteinintag, mer än 20%, i medelåldern är en dominerande orsak till förtida död pga olika cancerformer. Är du över 65 år bör kosten, tvärtom, bestå av minst 20% proteiner.

Forskarna och WHO's rekommendation för proteinintag är 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt per dag. 1-2 dagar i veckan med vegetarisk kost skulle nog kunna lösa det på ett enkelt sätt.

De proteiner som anses vara "skadliga" i för stor mängd är de som kommer från djurriket dvs. kött, mjölk och ost. Proteiner från växtriket har snarare skyddande effekt så de kan vi gladeligen fortsätta att inmundiga.

Det man i studien sett är att animaliskt protein kan höja hormonet IGF-1 som stimulerar till celldelning och höga nivåer av IGF-1 kan på sikt öka risken för cancer. Journalisten Ann Fernholm menar att studien vilar på svag grund då man inte tagit hänsyn till om de som har högt intag av kött även har högt intag av socker, som tex ketchup, läsk osv. Och Kostdoktorn går som vanligt på djupet och granskar studien lite noggrannare så vi får lite mer "kött" på benen och menar att högt intag av kolhydrater ökar mängden IGF-1 i samma utsträckning som högt proteinintag. Och här har vi ytterligare en analys av studien hos Träna Styrka.

Så var och en får själv ta ställning till hur tillförlitlig man anser att studien är :-)

Och här är studien i sin helhet: Low Protein Intake Is Associated with a Major Reduction in IGF-1, Cancer, and Overall Mortality in the 65 and Younger but Not Older Population

4 mars 2014

Ny livsmedelsmärkning i USA

Nu kommer det nya "sockerregler" i USA enligt SvD.

Det är Michelle Obama som lagt fram livsmedelsverket FDA:s förslag om ny märkning av ca 700 000 livsmedelsprodukter.

Det man främst fokuserar på är antal kalorier som ska stå överst, men även info om realistiska portionsstorlekar, extra tillsatt socker, D-vitamin mm. Tanken är helt enkelt att man som konsument ska veta om varan man väljer i butiken är hälsosam eller ej. Det låter ju bra....näst intill självklart kan man ju tycka. Självklart finns det grupper som opponerar sig. I detta fall för att man anser att fokus borde ligga på att uppmärksamma kemikalier och smakämnen som är förbjudna i andra länder. Kan man inte göra både och..tänker jag.

Detta kommer som allt annat att ta tid. Livsmedelsverket ska säga sitt och man räknar med att det tar minst ett år innan bestämmelserna följs till fullo.

Hur som, bra att någon gör något!