google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

7 juli 2014

Det blåa superbäret

De vitaminrika blåa bären är på ingång! Minsta dottern ville cykla till skogen och plocka blåbär i kväll, så det gjorde vi. De fick med sig ca 3 dl omogna blåbär (och ett gäng myggbett) hem som de nöjda åt med lite mjölk. Det vill säga, bären behöver ett par veckor till på sig.

Superbäret är fullt av antioxidanter, kostfiber, vitaminer och mineraler som ska vara bra för minne, balans och syn. Forskare tror även att polyfenolerna i skalet kan minska risken för inflammation i tarmen då de har en bakteriedödande förmåga.

Det bästa av allt - de är gratis och du får motion när du införskaffar dem!

Hittar man inga blåbär i skogen kan man alltid köpa ekologiskt raw blåbärspulver från Go fo life.

4 juli 2014

Positivt tänkande

Häromdagen sa jag till en av mina döttrar att jag tyckte det var bra att hon ofta är så positiv. Detta ledde så klart till att jag fick förklara vad det betyder att vara positiv. Ibland är det väldigt bra att säga saker högt, för sin egen skull. Det är som att man tar till sig och reflekterar över saker på ett helt annat sätt. Hur som, idag uppstod en bra situation då jag kunde återkoppla till vad det innebär att vara positiv.

Tjejerna skulle bygga en "tipi" (indiantält). Den stora tjejen var helt övertygad om att det skulle funka, medan den lilla (som tidigare byggt en på dagis) förklarade att det inte går för man behöver "typ tusen pinnar". Stora tjejen gav sig inte och den lilla hängde slutligen på. Tycker resultatet talar sitt tydliga språk ;-)

"Positivt tänkande" må vara ett uttjatat begrepp, jag väljer dock att tro på det :-)

Det finns många studier som visar på att positivt tänkande har god effekt på vår hälsa. De amerikanska psykologerna Weger och Loughnan genomförde till exempel tester som visade på hur positivt tänkande kan påverka en person positivt både psykiskt och fysiskt. Läs mer här.

2 juli 2014

Barnens "rätt"

Stolta kockar!
Igår bjöds det på en delikat rätt till lunch, sallad med timjanskorv och hemgjord dressing.

Tjejerna frågade igår om de fick göra lunchen själva....och..ja...varför inte. "Kan vi få göra sådär som vi gjorde en annan gång, när vi la lite olika grönsaker och så på tallriken?". Finns tiden, om än bara lite, så uppmuntra att barnen vill hjälpa till och laga mat. Ju tidigare de lär sig om mat och matlagning, desto tidigare skapar de goda matvanor som blir bestående resten av livet. Barn är så härligt nyfikna i köket och frågar och provar det mesta, vilket är ett ypperligt tillfälle att lära dem vad hälsosam kost och vice versa är. Det kanske inte alltid är det mest delikata du ätit, men oftast helt ok. Och barnen tycker inte alltid om det vi föräldrar lagar, men äter oftast snällt upp ändå. Och sin egen mat, äter de mer än gärna!

Din tid och ditt engagemang är en investering i ditt barns framtida hälsa. En god hälsa, är något som alla barn har rätt till. Barnens Rätt I Samhället (BRIS) är en frivilligorganisation som arbetar för barnens rätt i samhället och är just nu väldigt aktiva på Almedalsveckan i Visby. BRIS fyra hörnstenar är att: informera, berätta, stödja och förbättra för barn och unga. I Almedalen kryllar det av vuxna, bara barnen som saknas. Därför har BRIS tagit med sig två röda telefoner där man kan lyssna till exempel på hur det kan låta när ett barn kontaktar BRIS. Självklart, för att politikerna ska få upp ögonen för verkligheten. Lyssna här.

Har man som förälder frågor och funderingar kring barn, uppfostran etc. kan man istället titta in till Barnperspektivet.se som är BRIS för vuxna. Där kan man både skriva i forum men även få personligt stöd kring frågor om barn.