google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

30 april 2016

Träning för själen!

Vilken underbar vårdag, men vilken värdelös träning...tänkte jag i början av passet eftersom kroppen bara var tung och trött. Sedan kommer man in i skogen och fylls genast av ett lugn (klyschigt..jag vet). Vad passar bättre då än lite lugn styrka mitt inne i det gröna. Som till exempel lite jägarvila ;-)

Att skogen sedan är fylld av vårblommor, pratglada pensionärer och att jag springer på min hurtiga vän Thérèse var ju såklart en härlig bonus.

Idag blev det ett pass mer för själen än för kroppen. Och till saken hör ju att det är så himla viktigt att man får till helheten. Att bara vara stark fysisk är inte så mycket värt om inte själen är stark. Man behöver helt enkelt helheten för ett gott välmående. Så ut och njut av det härliga vårvädret och låt naturen vara din mentala coach! (det blir helt klart billigare..)

26 april 2016

Vart går du idag? | Promenadens dag

Det finns en hel del dagar i kalendern att uppmärksamma...om man vill. Om inte annat - filtrera och välj ut de du själv tycker är värda att uppmärksamma. Idag är det promenadens dag vilken instiftades 2014 och firas sedan dess varje år den 26 april. Själv tycker jag att promenadens dag är en väldigt bra dag att komma ihåg, just för att den uppmärksammar enkelheten med att göra något som kan få dig att må väldigt bra. Men även med tanke på vad stillasittande idag håller på att göra med folkhälsan.

Det finns så mycket bra med att promenera. Här är bara några få av alla fördelar med promenader:

  • Det är ett lätt sätt för alla, ung som gammal, otränad som vältränad, att få vardagsmotion.
  • Du får frisk luft. 
  • Du förbättrar din kondition
  • Du får starkare hjärta
  • Du får starkare muskler
  • Du håller igång tarmarna
  • Du sover bättre
  • Kroppen producerar endorfiner som gör dig gladare
  • Det är gratis!

Promenader får dig helt enkelt att må gott i både kropp, knopp och själ och är en väldigt billig investering i dig själv.

Introducera glädjen med promenader tidigt för era barn. Det kommer de ha nytta av resten av livet. Ta med arbetskollegorna på promenadmöten. Det kan kännas bökigt och motigt till en början och självklart passar det inte till alla möten, men försök se möjligheter istället för hinder. Jag lovar att det kommer flöda mer kreativitet under promenaden än i konferensrummet. Åker du kommunalt till jobbet? Hoppa av en hållplats tidigare och gå den sista biten så får du en bra start på dagen.

Behöver du ett mål för att motivera dig själv till att promenera? Ta ett varv i "Hälsans stig" på din ort. Den är ca 3-6 km lång. Här är en länk till kartor över "Hälsans stig" i alla kommuner i Sverige, alternativt ladda ner appen.

Har du en dålig dag och inte riktigt orkar ta itu med det planerade träningspasset - ta en promenad!




7 april 2016

Världshälsodagen | World health day

Idag är det världshälsodagen (World Health Day). Varje år den 7 april, sedan 1950, firas Världshälsodagen under ledning av Världsorganisationen (WHO), till minne av organisationens bildande 7 april 1948. Varje år har ett nytt tema och år har fokus lagts på att öka medvetenheten kring diabetes och då främst diabetes typ 2 som är den vanligaste formen och står för ca 90%. I samband med detta släpper WHO även sin första rapport (Global report on diabetes) om diabetes, där de understryker behovet av diabetesprevention för att minska ökningen av diabetes typ 2.

Varför är temat just diabetes?

Jo, för att antalet människor som lever med diabetes nästan har fyrdubblats sedan 1980. Idag lever 422 miljoner vuxna med diabetes och antalet fortsätter öka. De främsta faktorerna som lett till denna enorma ökning av typ 2-diabetes är övervikt och fetma, dvs till stor del livsstilsrelaterat. Detta innebär således att det går att stoppa! Genom att sprida kunskap om en hälsosam livsstil kan vi komma långt i arbetet med att minska diabetesprevalensen i världen. WHO's mål med sin kampanj "Beat diabetes" är att skapa uppmärksamhet kring ämnet och därigenom få igång insatser runt om i världen för att stoppa ökningen av diabetes typ 2. Detta är ju faktiskt en epidemi som går att stoppa!

Hur har du uppmärksammat världshälsodagen?

Själv har jag tagit en liten löprunda i skogen, fortsatt att öva på det där med chins och pull ups (kanske får till en lagom till världshälsodagen 2017!) och ätit Almas knäckepizza.

Ta hand om din kropp, du ska leva med den resten av ditt liv!